Plaatsen van een schutting

Plaatsen van een schutting

Plaatsen van een schutting 2560 1920 Herkert Hoveniersbedrijf

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een schutting

Door het plaatsen van een schutting creëer je een knusse sfeer met privacy in uw tuin. Maar waar moet je op letten als je een schutting gaat plaatsen. In deze blog leggen wij u uit wat de belangrijkste afwegingen zijn bij het plaatsen van een schutting.

 1. Materiaal keuze:
  Wij plaatsen vaak een schutting die meerdere jaren moet blijven staan als erfafscheiding tussen u en uw buren. Daarom is de materiaalkeuze van de schutting bepalend voor zowel de levensduur als voor uitstraling van uw tuin. De meest verwerkte materialen waaruit u als klant uit kunt kiezen zijn geïmpregneerd hout, hard hout en/of beton.
 2. Eigenschappen:
  Elk materiaalsoort heeft zijn specifieke eigenschappen en uitstraling. In ideale omstandigheden is de levensduur van een geïmpregneerd hout gemiddeld 10 tot 15 jaar en van hard hout gemiddeld 15 tot 20 jaar. Betonproducten hebben daar in tegen een levensduur van ca. 50 jaar. De levensduur van betonproducten ligt aanzienlijk hoger omdat, deze beter bestand zijn tegen vocht wisselingen en temperatuurverschillen.

Nadelige eigenschappen van hout zijn dat het grijs wordt door weersinvloeden en uv-licht. Daarnaast is het uitzetten en krimpen van hout elk seizoen zichtbaar.

Nadelige eigenschappen van beton is dat het verwerken meer tijd kost omdat het gewicht een grote rol speelt in het plaatsen van de schutting.

 1. Erfgrens regels:
  Het is belangrijk dat de schutting op de juiste plek geplaatst wordt. Daarom moet eerst de erfgrens bepaald worden volgens het kadaster. Als de schutting niet op de erfgrens geplaatst wordt, kunnen er vervelende situaties ontstaan met de tegenpartij.

Een schutting mag altijd tegen de erfgrens geplaatst worden. Als u de schutting liever op de erfgrens geplaatst wilt hebben, dan kunt u het beste in overleg gaan met uw buren. Wanneer u overeenkomt met de buren dat de schutting op de erfgrens geplaatst wordt dan moeten beide partijen meebetalen aan de kosten van de schutting.

Erfafscheidingen zoals een schutting of hekwerk, mogen zonder vergunning geplaatst worden. Wanneer u de schutting naast of achter het huis plaatst, mag deze maximaal 2 meter hoog zijn. Plaats u deze schutting vóór de woning? Dan is de maximale toegestane hoogte 1 meter.

 1. Voorbeeld schuttingen:
  Gaat u voor een dichte schutting of toch liever voor een groenere oplossing? Het is ook mogelijk om gaaspanelen tussen de palen te monteren zodat u deze makkelijk kunt laten begroeien door klimplanten.
 • Geïmpregneerde palen met geïmpregneerde schuttingschermen
 • Hard hout palen met geïmpregneerde schuttingschermen
 • Beton palen en onderplaten met geïmpregneerde schuttingschermen
Deze website gebruikt cookies. Lees meer hierover op de privacy pagina
Privacy pagina